Transport produktów spożywczych jedną z najtrudniejszych gałęzi logistyki – wyzwania stojące przed operatorami logistycznymi.
POLECAMY
Transport (zarówno lądowy, jak i morski oraz powietrzny), jest wymagającą i skomplikowaną gałęzią biznesu. Obłożony jest wieloma regulacjami oraz zasadami przewozu towarów. Szczególnie trudny jest jednak transport produktów świeżych oraz mrożonych – wiąże się z koniecznością zachowania nieprzerwanego łańcucha chłodniczego. Co to oznacza dla przewoźników?
Urządzenia w chłodniczym łańcuchu dostaw
Na samym początku warto zwrócić uwagę na wszelkie urządzenia pojawiające się w całym łańcuchu dostaw w temperaturze kontrolowanej. Dotyczy to zarówno magazynu(chłodni), jak i samych środków transportu. Sprzęt ten ma nie tylko pozwolić na zachowanie idealnej temperatury (innej dla różnych produktów), ale także jak najbardziej ułatwić pracę, czyli załadunek i rozładunek – należy pamiętać, jak cenny w przypadku chłodniczego łańcucha dostaw jest czas i odporność na warunki zewnętrzne.
Zróżnicowanie temperatur, w których muszą być przechowywane produkty spożywcze
Choć w lodówce konsumenta zwykle żywność przechowywana jest w jednej, stałej tempera...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- sześć numerów magazynu „Logistyka a Jakość”,
- dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej,
- dostęp do czasopisma w wersji online,
- dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
- ... i wiele więcej!