Czym są produkty do kontaktu z żywnością?
Przed obróbką artykuły spożywcze „stykają się” z wieloma materiałami i wyrobami m.in. w trakcie produkcji, przetwarzania, przygotowywania, przechowywania czy podawania. Przedmioty używane we wszystkich tych procesach określa się jako produkty do kontaktu z żywnością. Są to np.:
- kontenery służące do przewozu artykułów spożywczych,
- sprzęt używany w czasie przetwórstwa,
- opakowania na żywność (plastik, aluminium, karton, drewno, guma czy silikon),
- urządzenia kuchenne i gastronomiczne,
- tekstylia,
- zastawa stołowa i inne wyroby ceramiczne czy szklane,
- sztućce.
Materiały do produkcji wyrobów mających kontakt z żywnością powinny być na tyle obojętne, aby ich poszczególne składniki nie wpływały negatywnie na zdrowie ludzi i nie zmieniały znacząco składu, smaku i zapachu jedzenia.
Import z Chin a oznaczenia identyfikujące produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością
Oznaczenia identyfikujące produkt do kontaktu z żywnością dokładnie definiuje Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG. W przypadku importu z Chin obowiązek dopilnowania norm prawnych dotyczących zastosowania odpowiednich oznaczeń na produktach mających kontakt z żywnością spoczywa na podmiocie wprowadzającym je na rynek europejski z innego kraju. Zgodnie z przepisami zapisanymi w rozporządzeniu do materiałów i wyrobów tego typu należy dołączyć:
- informację „do kontaktu z żywnością”, indywidualne wytyczne zastosowania (jeśli właściwości produktu w sposób oczywisty sugerują, że jest on przeznaczony do kontaktu z żywnością – np. ekspres do kawy, widelczyk do ciasta, łyżka do zupy) lub symbol kieliszka i widelca;
- jeśli to niezbędne, specjalne zalecenia dotyczące bezpiecznego i prawidłowego użytkowania;
- wymogi dotyczące użytkowania stosowane w krajach oznaczenia;
- nazwę lub nazwę handlową wraz z adresem bądź informacją o siedzibie przetwórcy, producenta bądź dystrybutora odpowiadającego za wprowadzenie przedmiotów na rynek i mającego siedzibę na terenie UE;
- odpowiednie oznakowanie identyfikacyjne umożliwiające śledzenie drogi produktu. To konieczne, aby maksymalnie uprościć proces kontroli, wycofywania wadliwych produktów z rynku, udzielania informacji konsumentom czy przypisywania odpowiedzialności odpowiednim podmiotom;
- nazwa i ilość substancji uwalnianych przez składniki aktywne (jeśli są one zastosowane).
Wszystkie te oznaczenia wyrobów mających kontakt z żywnością muszą być czytelne, widoczne i niemożliwe do usunięcia. Na etapie sprzedaży detalicznej powinny znajdować się bezpośrednio na produktach, na opakowaniu bądź na etykiecie. Ponadto dopuszcza się możliwość zamieszczenia oznaczeń na dołączonej do wyrobu ulotce, jeśli z przyczyn technicznych nie da się ulokować ich w innym miejscu.